Näin syntyy puupiirros

Strix Nebulosa puupiirros

Puupiirros (eng. Woodcut) on kohopainomenetelmä, jossa kuva kaiverretaan ensin puulaatalle. Puulaatan kohopintaan levitetään joko mustetta tai värillistä maalia, josta saadaan painamalla paperille vedos.

Strix Nebulosa puupiirros
Galleristi Tero Grönlundin pöllöaiheinen puupiirros Strix Nebulosa.

Puupiirroksen synty ja suosio

Puupiirros, tuo taidegrafiikan vanhin muoto oli tunnettu jo Kiinan Song-dynastian aikana 900-1200-luvuilla. Euroopassa puupiirroksia alettiin tekemään 1300-luvulta lähtien, kun paperia alkoi olla hyvin saatavilla. Puupiirrokset soveltuivat hyvin hartauskuvien ja pelikorttien painamiseen. Myöhemmin 1400-luvulla kuvat olivat jo niin kysyttyjä, että niiden työstöä varten syntyi kokonaisia työpajoja etenkin luostarien yhteyteen. Tästä on saanut alkunsa myös grafiikkaan vahvasti liittyvä työpajatraditio.

Kuuluisimpia suomalaisia puupiirrosten tekijöitä lienee Akseli Gallen-Kallela, jonka tunnetuimpia puupiirroksia ovat Sammon puolustus ja Kalman kukka.

Typo Alba puupiirroksen kaiverruslaatta
Tästä kaiverretusta puulaatasta syntyy Grönlundin Typo Alba niminen vedos.

Miten puupiirros tehdään?

Aluksi puiselle laatalle kaiverretaan kuva. Sitten laatalle levitetään telalla värejä, jonka jälkeen vedostuspaperi asetetaan laatan päälle. Paperia hierretään sen taustapuolelta, jolloin kaivertamattomista, koholle jääneistä puun osista muodostuu paperille värikäs kuva. Menetelmästä syntynyttä kuvaa kutsutaan vedokseksi. Laatan kaiverretut osat jäävät vedoksessa valkoisiksi, kuvailee Galleristi Grönlund.

Hänen puupiirroksensa on kaiverrettu koivuvanerille. Se on hänen mukaansa hyvin kaiverrettavaa. Grönlundin puupiirrosten aiheena ovat olleet tarunhohtoiset ja hieman salaperäiset pöllöt. Hän kuvailee pöllöjä ilmeikkään ja inhimillisen näköisiksi linnuiksi. Pöllöjä Galleristimme on ikuistanut jo pitkään, aluksi muilla tekniikoilla.

Puupiirrosten tekemisessä Grönlund pitää siitä, ettei menetelmä vaadi suuria tiloja tai kovin erikoisia tarvikkeita. Puupiirrosta voi hyvin työstää vaikka keittiönpöydän ääressä ja vedostaa käsin.

Kehystetty Typo Alba puupiirros
Kehystetty vedos Typo Alba Gallerian seinällä.

Grönlundin pöllöaiheiset teokset ja niiden kaiverruslaatat ovat olleet esillä myös Ei Pöllömpää! -näyttelyssä Päivölän Virkistyskodissa.

Lisää pöllöaiheisia puupiirroksia löydät kaupasta.